Artikels

Breng data tot leven met Microsoft Power Query

Meten is weten. Deze uitdrukking is uitstekend toepasbaar op Power Query en al zijn functionaliteiten. Met de populariteit van Excel, het succes van Office365 en de opmars van cloud toepassingen zien we dat Power Query zich in de ideale positie bevindt om een deel van de BI (Business Intellegence) markt te claimen. De Power Query biedt een brede waaier aan mogelijkheden die perfect beantwoorden aan de noden van vele dataverwerkers. Maar wat is het precies en hoe kan het u helpen?

Importeren uit verschillende bronnen

Naast de integratie met Microsoft producten zoals SharePoint en Office365, heeft Microsoft er voor gezorgd dat bijna elke databron beschikbaar is voor analyse. Excel bevat al mogelijkheden om externe data in te laden, maar dat kan alleen maar als u weet waar die data zich situeert. Dankzij een simpele zoekfunctie kunt u nu zelf gegevens opvragen die zich lokaal bevinden. U kunt ook gegevenssets binnnenhalen van verschillende internetbronnen zoals sociale media (vb. Facebook en Twitter), Azure Cloud (cloudplatform), SAP (ERP-software), Hadoop (cloudomgeving) en nog vele andere externe bronnen die via het internet benaderd kunnen worden.

Gegevens importeren naar de juiste vorm

U heeft het zelf waarschijnlijk ook al meegemaakt: u kunt een aantal gegevens verzamelen uit een bepaalde bron, maar deze gegevens staan niet altijd meteen klaar in een mooie tabelvorm. Microsoft Excel is dan meestal ideaal om alle gegevens naar de juiste vorm te “boetseren”. Maar dit neemt vaak veel tijd in beslag. Power Query zal alle geïmporteerde data voor u in de goede vorm gieten waar u zelf kunt kiezen hoe u alles wilt structureren dankzij een zeer gebruiksvriendelijke interface. Deze is gelijkaardig aan Microsoft Excel. Elke bewerking die u doet, wordt door Power Query onthouden zodat u bij nieuwe data met één druk op de knop dezelfde reeks bewerkingen kunt uitvoeren. Bovendien maakt het komaf met de beperking van maximum 1.048.000 rijen in een spreadsheet.

Real-time informatie

Na het ophalen van uw gegevens wordt ook de verbinding met de databron bewaard. Dit laat u toe om bij hergebruik van de Excelsheet met een eenvoudige druk op de refresh knop de inmiddels ingeladen gegevens te vernieuwen.

Gegevens delen

Dankzij Microsoft Power Query kunt u bepaalde query’s met collega’s delen en gegevens binnen uw eigen organisatie zoeken die gedeeld zijn door andere collega’s. Gebruikers in de onderneming kunnen deze gedeelde query’s vinden en gebruiken (als deze met hen worden gedeeld) om ze dan om te vormen naar tabellen, grafieken, etc. Daarna kunnen ze deze gegevens voor hun gegevensanalyse en -rapportage te gebruiken.

Bent u ook geïntrigeerd door deze nieuwe tool? U kunt hem hier downloaden. Of heeft u al ervaringen gehad met Power Query? We zijn benieuwd naar uw verhaal!

Wit_logo_userfull_footer

Scherpenhoek 91
2850 Boom
BTW BE 0439.828.286

Tel: 02 282 08 08
E-mail: info@userfull.be

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor meer nieuws

Scroll naar top