Artikels

Wanneer best upgraden naar Windows 10?

Zoals ondertussen iedereen al wel weet, heeft Microsoft het nieuwe besturingssysteem Windows 10 gelanceerd. In dit artikel kunt u lezen wat de belangrijkste nieuwe functionaliteiten zijn. Maar is het verstandig om nu al te upgraden? En zou u dan meteen ‘all-in’ moeten gaan? Voor u zich afvraagt of u de stap wilt zetten, is het belangrijk te weten of u de stap wel kunt zetten. Om op deze vragen antwoord te krijgen, zaten wij samen met collega Wim.

Het Windows-icoon

Iedereen met een compatibel systeem ziet sinds enige tijd een Windows-icoontje verschijnen in zijn systeemvak op de taakbalk (zoals op de afbeelding toegevoegd hieronder). Als u plannen heeft om snel over te schakelen, is het aan te raden om daar op te klikken en zo uw download te reserveren. Microsoft denkt op die manier meer dan één miljard toestellen van de nieuwste Windows-versie te voorzien.

Tot nu toe hebben tientallen miljoenen mensen Windows 10 al geïnstalleerd. Maar nog lang niet iedereen die zijn versie gereserveerd heeft, heeft zijn upgrade al ontvangen. In een videoboodschap aan de ongeduldigen legt een charmante dame van Microsoft uit dat Windows 10 gefaseerd wordt uitgerold. Dat is nodig om problemen te voorkomen met onderdelen van de pc’s die door de leverancier nog niet geschikt zijn gemaakt voor Windows 10, legt ze uit. In die video wordt voor het eerst ook een termijn genoemd: dagen tot weken.

Iedereen met een relatief nieuw systeem met recente drivers en regelmatige updates zal automatisch in het updatelijstje terecht komen. In afwachting van Windows 10 is het sowieso een goed idee om eerst uw hele systeem up to date te brengen.

De upgrade kan even duren

Als u wilt upgraden, kunt u best even uw agenda boven halen om een geschikt moment te vinden. Als u het oudere Windows 7-besturingssysteem nog op uw computer heeft staan, kan het zijn dat uw pc er lang over moet zwoegen. Plan dan voor de zekerheid een uurtje of 2 in. Vergeet niet om eerst een back-up te maken van uw bestanden alvorens u gaat upgraden.

Voor de nieuwere Windows 8- en 8.1-systemen met een SSD moet het normaal gezien iets vlotter gaan. Daar kan de klus al binnen het half uur geklaard zijn.

Geduld is de boodschap

Zodra u weet dat u de stap kan zetten, moet u uzelf de vraag stellen of u dat wel wilt. Microsoft heeft met Windows 10 meer dan ooit geluisterd naar de feedback van zijn gebruikers en heeft het systeem enorm uitgebreid getest, maar dat wil niet zeggen dat de systeemupgrade volledig pijnloos zal verlopen. Normaal gezien zijn de meeste problemen in het nieuwe systeem klein en hebben ze weinig tot geen impact, maar helemaal zeker kunt u nooit zijn. Daarom kan het misschien geen kwaad om enkele weken of maanden te wachten alvorens u voor Windows 10 kiest.

Maar wacht niet te lang

De gratis upgrade naar Windows 10 is een tijdelijk aanbod. De actie is zeker 1 jaar geldig maar een jaar is snel voorbij. Door deze actie wil Microsoft zoveel mogelijk gebruikers van de oude besturingssystemen afhalen zodat ze zich kunnen focussen op het nieuwe besturingssysteem Windows 10. De prijs die ze voor het nieuwe systeem gaan vragen na een jaar is nog niet bekend. Het ultieme doel van de actie is om 1 miljard toestellen op Windows 10 te laten draaien voor 2018.

Voorlopig heeft de actie al veel succes. Op de dag van de release waren er al 14 miljoen upgrades gebeurd over 190 landen in 111 talen. Een groot contrast in vergelijking met 2012 met de release van Windows 8 waar er slechts 4 miljoen upgrades uitgevoerd waren.

En wat kunt u best doen op uw bedrijf?

In een professionele setting liggen de zaken wel anders. Bedrijven wachtten bij de vorige updates van Windows altijd lang, soms zelf jaren. Dit om alle bugs te voorkomen. Men vermoedt echter dat de overstap deze keer sneller zal gaan. De uitgebreide testfase die Microsoft heeft gedaan moet de meeste bedrijven al geruststellen en een deel onzekerheid wegnemen. Het standaardbeleid van wachten op een eerste servicepack is deze keer dus overbodig.

Staat u in voor de IT-omgeving van uw bedrijf, blijf dan vooral waken over de veiligheid. In theorie zou alles goed moeten werken, maar voor u gaat upgraden, test u best even of al uw kritische applicaties goed werken in het nieuwe besturingssysteem. Voorbereiding is dus zoals altijd de sleutel. Maar zelfs met het nieuwe upgradeproces kan een overstap problemen met zich meebrengen en heel wat tijd vergen. Kies dus een geschikt tijdstip uit waarin uw bedrijf eventuele vertragingen kan verwerken. Voor houders van een volumelicentie is Windows 10 Enterprise al beschikbaar maar dat is in de meeste gevallen toch véél te vroeg om een volledig nieuw besturingssysteem uit te rollen.

Personeel dat Windows 7 gewoon is zal niet al te veel moeite hebben met Windows 10, aangezien de basisprincipes behouden blijven.

Kan ik nog downgraden?

Terugrollen naar uw vorige versie van Windows is erg eenvoudig. U navigeert naar het instellingenmenu, waar u ‘Bijwerken en beveiliging’ kiest. Hierna kiest u voor ‘Systeemherstel’. Op deze pagina zal ‘Terug naar Windows 7’ of ‘Terug naar Windows 8.1’ staan, naargelang welk operating system u hiervoor had. Klik hieronder op ‘Aan de slag’ en Windows 10 zal gedowngraded worden naar de vorige versie van Windows die u op uw systeem had staan.

Pittig detail: U heeft slechts 30 dagen om te downgraden. Een clean install van Windows 7 of 8.1 met de originele CD-sleutel hulp kunnen bieden voor degenen die de kans om te downgraden hebben gemist. Momenteel is het echter niet duidelijk of dit daadwerkelijk mogelijk is. Microsoft geeft hier enkel over vrij dat de verandering ‘belangrijk’ moet zijn, alvorens u problemen krijgt met Windows 10. Voorlopig dus nog heel vaag…

Pas op voor cybercriminelen

Microsoft benadrukt dat upgraden naar Windows 10 nooit via mail kan gebeuren maar moet gebeuren via de computer zelf. Daarbij waarschuwt ze al haar klanten voor mails van computercriminelen waarin upgrades naar Windows 10 worden aangeboden. Als u deze link in de mail aanklikt, worden alle bestanden op uw computer gecodeerd en verschijnt er een waarschuwingsbericht met een timer. Dat bericht laat weten dat wanneer er niet betaald wordt binnen de 96 uur, alle data op uw computer verloren gaat. U downloadt eigenlijk malware die uw gegevens gijzelt en wordt op die manier gechanteerd.


Onderstaande categorieën behoren tot dit artikel, wil je er meer over weten? Klik er dan op door.

, ,
Wit_logo_userfull_footer

Scherpenhoek 91
2850 Boom
BTW BE 0439.828.286

Tel: 02 282 08 08
E-mail: info@userfull.be

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor meer nieuws

Scroll naar boven