Artikels

Wees klaar voor controle op je softwarelicenties

Sinds kort zet BSA haar campagne rondom controles op softwarelicenties verder. BSA (Business Software Alliance), is een organisatie die de belangen van de softwaremarkt en hardwarepartners verdedigt. Onder hun leden tellen ze enkele IT-giganten zoals Microsoft, Apple, Adobe, SAP en IBM. In opdracht van deze leden voert BSA controles uit op softwarelicenties binnen ondernemingen. De BSA heeft immers de juridische bevoegdheid om licenties te controleren en boetes op te leggen.

En dat het serieus is, bijkt uit het aantal brieven dat ze naar de Belgische bedrijven verzenden. Er is dus een reële kans dat je er ook één kan/heeft ontvangen.

In de brief staat vermeld dat BSA een preventieve campagne tegen het gebruik van illegale software voert. Wie verder leest, ziet echter dat er ook gewezen wordt op effectieve controles bij je bedrijf, met een deurwaarder en vergezeld van een verzoekschrift van de Voorzitter van een Rechtbank van Koophandel.

WAT DOEN NA HET ONTVANGEN VAN EEN BRIEF VAN BSA

Wat kan je zelf al doen ter preventie?

  • Verwijder ongebruikte PC’s en/of software.
  • Meld aan al je personeelsleden dat het gebruik van illegale software verboden is. Pas onder meer je arbeidsreglement aan.
  • Doorgaans stelt BSA je meteen in de brief voor om een bepaalde actie te ondernemen. Ga daar niet onverhoeds op in.

Wat doen als BSA zich aanmeldt aan je bedrijf?

  • Je hoeft hen niet binnen te laten indien er geen gerechtsdeurwaarder aanwezig is met een geldig document. Bij een louter adviesbezoek mag de toegang en de medewerking dus geweigerd worden. Een adviesbezoek kan immers worden misbruikt.
  • Indien er een gerechtsdeurwaarder aanwezig is met een geldig document, verwittigt je best zo snel mogelijk je IT-partner. Geef geen paswoorden vrij alvorens iemand van je IT-partner aanwezig is.

Advies van Userfull

Het is raadzaam om een interne audit op te zetten om na te gaan:

  • welke software er in gebruik is
  • of dit overeenstemt met de werkelijk aangekochte licenties
  • of deze licenties je toekomstplannen en ambities ondersteunen

Hoewel licenties vaak met de meeste zorg en beste bedoelingen beheerd worden, brengt zo’n audit vaak zaken aan het licht waar men zich niet meteen van bewust is. Zo is er vaak toch software in gebruik genomen zonder dat de organisatie daarvan op de hoogte is, aanwezige software die je niet gebruikt en niet past bij je toekomstplannen en ambities, etc.

Userfull kan je daarbij helpen als stabiele adviesverlener. Je core business zal beter ondersteund worden omdat je volledig in orde bent, je zich kan focussen op je kerntaken en je software gealligneerd is op je doelstellingen.

FACTS & FIGURES
 


Onderstaande categorieën behoren tot dit artikel, wil je er meer over weten? Klik er dan op door.

,
Wit_logo_userfull_footer

Scherpenhoek 91
2850 Boom
BTW BE 0439.828.286

Tel: 02 282 08 08
E-mail: info@userfull.be

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor meer nieuws

Scroll naar boven