Woensdag is de dag waar velen onder ons al een tijdje op zitten te wachten. De reden daarvoor is dat Microsoft een tijd geleden op zijn persconferentie een flink konijn uit zijn hoed getoverd heeft met de naam Windows 10. Iets dat weinigen hadden zien aankomen. De langverwachte “comeback” van het startmenu is er, samen met nog een reeks eenvoudige ingrepen die voor Windows-gebruikers een wereld van verschil kunnen betekenen. Een overzicht:
Het START-menu is terug
De grootste verandering bij de invoering van Windows 8 was de START-knop. Volgens Microsoft was er met de intrede van Windows 7 een explosieve groei van het ‘pinnen’ van programma’s aan de taakbalk, terwijl tegelijk het gebruik van het startmenu dramatisch terugliep. Toch waren er bij de invoering van Windows 8 veel gebruikers die hun weg niet meer vonden in Windows. Vandaar de “comeback” van het START-menu in Windows 10.
Dat ziet er nu een stuk aangenamer uit dan voorheen. Ze hebben zowel klassieke elementen laten terugkomen als nieuwigheden toegevoegd. Links ziet u nog steeds de klassieke sneltoetsen, zoekbalk en knop naar alle toepassingen. Wat er nu anders uitziet, is de module “Alle programma’s”. Die geeft voortaan alle apps weer, zoals die op het startscherm van Windows 8 verschenen, maar dan in kleine icoontjes. U kunt eenvoudig programma’s naar rechts slepen, waarna deze veranderen in interactieve tegeltjes zoals in Windows 8. Volgens Microsoft een ideale mix tussen Windows 8 en Windows 7, en dat voelen wij ook zo aan. U kunt de interactieve tegels zo vol of zo leeg mogelijk maken, afhankelijk van wat u mooi of handig vindt.
Beter zoeken
In het nieuwe startmenu is er (net zoals vroeger) een zoekbalk, maar hetzelfde vergrootglas staat ook net naast het Windows-teken in de taakbalk.
De zoekresultaten verschijnen razendsnel in beeld. Behalve programma’s kunt u een vraag intypen zoals u dat in Google zou doen. Windows gaat dan automatisch proberen die instellingen op de computer te zoeken. Lukt dat niet, dan krijgt u opnieuw verschillende zoekopdrachten om daar verder te zoeken.
Meer bureaubladen
Sinds de invoering van Windows 8 is het gebruikersgedrag enorm geëvolueerd. Een grote verandering is het aantal bureaubladen dat gebruikt wordt. Er wordt steeds meer op meerdere schermen gewerkt.
Met Windows 10 kunt u gemakkelijk verschillende bureaubladen aanmaken, alsof u met meerdere monitors zou werken. Net naast de zoekknop in de taakbalk vindt u de Bureaubladen-knop, waarmee u kan navigeren tussen uw bureaubladen.
Met een aanraakscherm kunt u heel gemakkelijk wisselen tussen verschillende bureaubladen door vanaf de linkerrand naar rechts te swipen. Voor desktopgebruikers ligt dat iets moeilijker. De combinatie Windows + Tab geeft u het scherm met meerdere desktops, maar u kunt daar niet tussen verschillende bureaubladen wisselen door op Tab te drukken. Dat lukt enkel met de muis, wat omslachtig werkt.
U kunt wel nog steeds tussen verschillende programma’s wisselen met Alt + Tab, waarmee het bureaublad opent waarin het programma actief is.
Delende verkenner
Als u de verkenner opent, wordt u enorm verrast: U krijgt niet ‘Mijn Computer’, maar een overzicht van uw favoriete mappen en uw meest bezochte bestandslocaties te zien. Het vervelende is dat u ‘Mijn Computer’ niet meer ziet staan. Maar dit kunt u simpel oplossen door ‘Mijn Computer’ te pinnen aan de taakbalk.
Een handige nieuwe functie in ‘Verkenner’ is het tabblad ‘Share’. Hier kunt u gemakkelijk met een klik mappen zippen, delen in verschillende groepen, printen, faxen, e-mailen of verschillende veiligheidsparameters aanpassen.
Gratis
Windows 10 wordt een gratis upgrade voor Windows 8.1 gebruikers maar ook voor iedereen die nog op Windows 7 werkt. Die gratis upgrade komt ook naar Windows Phone 8.1. Iedereen krijgt een jaar tijd om te upgraden en krijgt vanaf dan gratis updates. Momenteel werken vele gebruikers nog op verschillende Windows-versies. Op deze manier kan Microsoft dit inperken. Professionele gebruikers met de besturingssystemen Windows 7 Enterprise en Windows 8/8.1 Enterprise kunnen helaas geen gebruik maken van de gratis upgrade. Voor hen zal dit betalend zijn.
Windows 10 op telefoon
Integratie en gebruiksgemak staan centraal. De telefoonversie is gemaakt voor toestellen van 8 inch of kleiner en werd ontworpen als een extensie van uw computer. Zo zal er gesynchoniseerd worden tussen de desktop en de telefoon en kan de berichten-app overweg met sms’en maar ook Skype.
Conclusie
We hebben de indruk dat Microsoft met Windows 10 alle gebruikers wil geruststellen. De mensen die het startmenu missen van de vorige Windows-versies, kunnen terug werken als vroeger. De gebruikers die nu Windows 8 gewoon zijn, zullen ook nog steeds kunnen werken zoals nu. Vele functionaliteiten (zoals de apps) komen terug in Windows 10.
Voor Windows 7-gebruikers is de sprong naar Windows 10 maar een hele kleine in vergelijking met de stap van Windows 7 naar Windows 8 aangezien daar het START-menu mist.
Er zijn verschillende verbeteringen. Maar zal het genoeg zijn om iedereen aan boord te krijgen voor Windows 10? Wat denkt u?
Onderstaande categorieën behoren tot dit artikel, wil je er meer over weten? Klik er dan op door.