Artikels

Breng data tot leven met Microsoft Power Query

Meten is weten. Deze uitdrukking is uitstekend toepasbaar op Power Query en al zijn functionaliteiten. Met de populariteit van Excel, het succes van Office365 en de opmars van cloud toepassingen zien we dat Power Query zich in de ideale positie bevindt om een deel van de BI (Business Intellegence) markt te claimen. De Power Query biedt een brede waaier aan mogelijkheden die perfect beantwoorden aan de noden van vele dataverwerkers. Maar wat is het precies en hoe kan het jou helpen?

Importeren uit verschillende bronnen

Naast de integratie met Microsoft producten zoals SharePoint en Office365, heeft Microsoft er voor gezorgd dat bijna elke databron beschikbaar is voor analyse. Excel bevat al mogelijkheden om externe data in te laden, maar dat kan alleen maar als je weet waar die data zich situeert. Dankzij een simpele zoekfunctie kan je nu zelf gegevens opvragen die zich lokaal bevinden. Je kan ook gegevenssets binnnenhalen van verschillende internetbronnen zoals sociale media (vb. Facebook en Twitter), Azure Cloud (cloudplatform), SAP (ERP-software), Hadoop (cloudomgeving) en nog vele andere externe bronnen die via het internet benaderd kunnen worden.

Gegevens importeren naar de juiste vorm

Je hebt het zelf waarschijnlijk ook al meegemaakt: je kan een aantal gegevens verzamelen uit een bepaalde bron, maar deze gegevens staan niet altijd meteen klaar in een mooie tabelvorm. Microsoft Excel is dan meestal ideaal om alle gegevens naar de juiste vorm te “boetseren”. Maar dit neemt vaak veel tijd in beslag. Power Query zal alle geïmporteerde data voor jou in de goede vorm gieten waar je zelf kunt kiezen hoe je alles wilt structureren dankzij een zeer gebruiksvriendelijke interface. Deze is gelijkaardig aan Microsoft Excel. Elke bewerking die je doet, wordt door Power Query onthouden zodat je bij nieuwe data met één druk op de knop dezelfde reeks bewerkingen kunt uitvoeren. Bovendien maakt het komaf met de beperking van maximum 1.048.000 rijen in een spreadsheet.

Real-time informatie

Na het ophalen van je gegevens wordt ook de verbinding met de databron bewaard. Dit laat je toe om bij hergebruik van de Excelsheet met een eenvoudige druk op de refresh knop de inmiddels ingeladen gegevens te vernieuwen.

Gegevens delen

Dankzij Microsoft Power Query kan je bepaalde query’s met collega’s delen en gegevens binnen je eigen organisatie zoeken die gedeeld zijn door andere collega’s. Gebruikers in de onderneming kunnen deze gedeelde query’s vinden en gebruiken (als deze met hen worden gedeeld) om ze dan om te vormen naar tabellen, grafieken, etc. Daarna kunnen ze deze gegevens voor hun gegevensanalyse en -rapportage te gebruiken.

Ben je ook geïntrigeerd door deze nieuwe tool? Je kan hem hier downloaden. Of heb je al ervaringen gehad met Power Query? We zijn benieuwd naar jouw verhaal!


Onderstaande categorieën behoren tot dit artikel, wil je er meer over weten? Klik er dan op door.

, , ,
Wit_logo_userfull_footer

Scherpenhoek 91
2850 Boom
BTW BE 0439.828.286

Tel: 02 282 08 08
E-mail: info@userfull.be

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor meer nieuws

Scroll naar boven