Artikels

Hoe vermijd ik spam in mijn mailbox?

Iedereen krijgt wel eens spam in zijn mailbox. Dat gaat van een casino dat u laat weten dat u 1 miljoen euro heeft gewonnen tot een man uit Nigeria die u om geld vraagt. Aangezien spam vaak via mail verspreid wordt, hebben wij een aantal tips voor u opgesteld om u te wapenen tegen spam.

1. Zet uw emailadres nooit op het internet

Spammers hebben applicaties die automatisch zoeken naar emailadressen verspreid over het net. Zorg er dus voor dat u geen gemakkelijke prooi bent op het net! Een manier om te testen hoe zichtbaar uw emailadres op het internet is, is door hem in te tikken in Google. Veel mensen schrikken ervan hoe vaak en op hoeveel plaatsen hun emailadres vermeld staat. Ik denk dan meteen aan websites, internetfora, nieuwsgroepen en communities.

Als u toch verplicht een emailadres moet gebruiken om bijvoorbeeld een account te maken op een forum, zorg er dan voor dat dit een adres is dat tijdelijk is of dat u niet veel gebruikt. Zo ontlast u toch alvast uw belangrijke mailbox.

2. Pas op voor virussen in spam-mails

Kent u de afzender van de mail niet? Ziet het er al een gevaarlijke mail uit? Rare onderwerpregels zoals “1 miljoen euro gewonnen”, “20 percent korting” of “free money” of “gratis Colruyt waardebonnen”? Verwijder de mail meteen zonder te openen. Soms kan het al voldoende zijn om alleen een mail te openen om een virus binnen te halen.

3. Gebruik een spamfilter

Spamfilters zoals Proofpoint zijn kleine programma’s die uw computer automatisch tegen spam beschermen. De filters zorgen ervoor dat u geen spam in uw mailbox krijgt. Ze zetten deze mails apart in een speciaal postvak. Zo heeft u minder last van spam. Komt een bericht per ongeluk in uw spam-postvak terecht? Dan kunt u dit perfect nakijken in het speciaal postvak.

4. Bescherm ook uw collega’s

Toch een mail geopend met een virus? Dat kan u bijvoorbeeld merken door uw pc die plots veel trager wordt, bepaalde programma’s die plots opstarten… Stuur op zo’n moment zeker geen mails uit. Het kan zijn dat uw computer al zo erg geïnfecteerd is dat u zelf virussen stuurt naar de mensen in uw adresboek. U kunt u hiertegen beschermen door op uw computer een anti-virusprogramma te installeren.

5. Klik of kijk nooit in een spam-mail

Sommige emails beloven u dat u nooit meer mails zal krijgen als u op de “unsubscribe button” klikt. Dit is vaak een valse link, en stuurt u naar een onbekende en meestal gevaarlijke website. Soms kan het ook een teaser zijn om nog meer spam te ontvangen. Laat u dus niet vangen en verwijder de mail meteen.

6. Mailen naar een grote lijst? Gebruik geen CC!

Stuurt u een email naar veel mensen tegelijk? Kennen deze mensen elkaar niet?  Gebruik dan zeker de CC niet. Anders kan iedereen heel de adressenlijst zien. Tussen uw ontvangers zou er wel eens een spammer kunnen zijn met slechte bedoelingen of iemand wiens mail onderschept wordt op zoek naar nieuwe doelwitten. Daarom kunt u ofwel uw mails best apart versturen, de BCC-optie gebruiken, ofwel gebruik maken van speciale mailingsoftware.

7. Laat u niet vangen aan Phishingmails

De afzender van dit soort mails doet zich altijd als iemand anders voor, bijvoorbeeld een bank. Vervolgens proberen ze op die manier u te overhalen om uw gegevens in te vullen. Die gegevens gebruiken ze nadien voor alternatieve doeleinden. Sommigen van deze zenders kunnen zich perfect verbergen in een rol van bevoegde instantie zoals een bank. Normaal gezien zal een bank nooit om vertrouwelijke gegevens vragen via mail. Twijfelt u toch? Neem dan contact op via telefoon met de desbetreffende instantie om te verifiëren of het klopt.

8. Bespaar tijd

Wanneer u de hele dag uw maibox heeft openstaan, bent u vaak afgeleid door alle spam-mails die binnenkomen. Als u op vaste tijdstippen kijkt, kunt u in een paar klikken meteen alle spam-mails verwijderen.

Is spam ook voor u een vervelend probleem? Zit even samen met Userfull om te bekijken hoe u en uw organisatie spam kunnen tegengaan met een professionele spamfilter.


Onderstaande categorieën behoren tot dit artikel, wil je er meer over weten? Klik er dan op door.

,
Wit_logo_userfull_footer

Scherpenhoek 91
2850 Boom
BTW BE 0439.828.286

Tel: 02 282 08 08
E-mail: info@userfull.be

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor meer nieuws

Scroll naar boven