Artikels

Anomalieën detecteren via AI

Behulpzame IoT-devices komen meer en meer voor in ons dagdagelijkse leven, zo kunnen we in ons voorbeeld mensen met dementie helpen automatisch deuren te openen door het dragen van een polsband. Ook kunnen we detecteren waar deze mensen zich bevinden en met hoeveel personen ze aanwezig zijn binnen een bepaalde ruimte.

Minstens even interessant is het verbeteren van deze IoT-devices door ze patronen en anomalieën te laten herkennen. Bijvoorbeeld wat als deze devices nu detecteren dat er niet 1 persoon zoals gewoonlijk aanwezig is op zijn/haar kamer maar 40. Hoe komt dit en wat is er aan de hand? Dit was dan ook voor 12 weken samen met de ondersteuning van onze collega’s de stageopdracht van Lore.

Wat is artificiële intelligentie of afgekort AI?

Computers kunnen over het algemeen enkel maar vaste programmaties uitvoeren, met artificiële intelligentie proberen we de computers een beetje meer te laten denken zoals een mens. In ons voorbeeld is dit patronen en anomalieën detecteren zonder dat we zelf hebben moeten definiëren wat patronen en anomalieën zouden kunnen zijn.

Een zoektocht naar de juiste tool

Lore bestudeerde en testte tijdens haar stage een heleboel tools uit, denk maar aan: Azure Machine Learning, Azure Anomaly Detection, Amazon Cloudwatch, Cumulocity en Elasticsearch.

De resultaten van deze zoektocht zijn zeer mooi want we hebben ontdekt dat we een file met data zoals tijdstippen en datums kunnen uploaden, filters kunnen aanduiden en de resultaten van de patronen of abnormaaleden met verschillende kleurencodes kunnen bekijken in een zeer overzichtelijke grafiek. Op die manier kunnen wij afleiden in welke mate en op welke tijdstippen en datums er zich afwijkingen hebben voorgedaan.

Overzichtelijke grafiek met kleurencodes dat afwijkingen van gebruikelijke data aanduid over verschillende datums en tijdstippen

Een leerrijke stage

Lore vertelde ons aan het einde van onze tweewekelijkse UF Academy, hoe ze haar stage bij Userfull heeft beleefd: “De zoektocht naar de juiste tool was tijdens mijn stage de grootste moeilijkheid maar wel de meest leerzame. Hierdoor heb ik er enorm veel verschillende tools leren kennen en ben ik ook uit mijn comfortzone getreden. Daarnaast werd ik vanaf dag 1 meteen opgenomen in het team en mocht ik de daily update calls in Teams meevolgen. Tot slot zullen de lekkere paaseitjes en vele toffe afterwork-initiatieven mij steeds bijblijven.“

Bedankt Lore voor je enthousiaste inzet, wij wensen je nog heel veel succes met je bachelorproef en verdere carrière!

Ook benieuwd naar een stage bij Userfull? Neem een kijkje tussen onze stages en ga de uitdaging tegemoet!


Onderstaande categorieën behoren tot dit artikel, wil je er meer over weten? Klik er dan op door.

, , ,
Wit_logo_userfull_footer

Scherpenhoek 91
2850 Boom
BTW BE 0439.828.286

Tel: 02 282 08 08
E-mail: info@userfull.be

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor meer nieuws

Scroll naar boven