Artikels

Een indoor tracking systeem op basis van Bluetooth beacons

Na 7 weken stage kondigde Koen met trots zijn project aan tijdens één van onze UF Academy workshops of webinars. Hij werkte tijdens zijn stage van april tot juni vol enthousiasme en gedrevenheid aan een indoor tracking systeem op basis van Bluetooth beacons.

Bluetooth beacons

Het idee kwam tot stand nadat Koen zich verdiepte in Bluetooth beacons en hun bijbehorende technologie. Bluetooth beacons zijn kleine devices die hun ID en extra informatie continu uitzenden. Daarnaast maken ze gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE) waardoor er zo’n laag mogelijk energieverbruik is.

Op basis van deze informatie ging Koen aan de slag met het ontwikkelen van een systeem dat het aantal personen kan bepalen binnen een bepaalde ruimte of gebouw. Of met andere woorden een indoor tracking systeem binnen Userfull.

Het bepalen van de locatie

Om de locatie van de personen te bepalen binnen een bepaalde ruimte worden er verschillende Bluetooth beacons per kamer geplaatst. Die beacons zenden elk een signaal uit met een bepaalde ID. Wanneer de Bluetooth op je smartphone aanstaat, scant en detecteert je smartphone deze beacons.

Aan de hand van de signaalsterkte van elke beacon en een app die eraan verbonden is, kan bepaald worden in welke kamer de persoon zich bevindt. Via de app of een extern dashboard kan je de locatie dan ook raadplegen. De beacons hebben tenslotte ongeveer een bereik van 10 tot 15 meter.

Locatie via het dashboard

Het dashboard

Naast het bepalen van de locatie kunnen de resultaten opgevolgd worden in een visueel dashboard waarvoor Koen de applicatie Grafana gebruikte. In het dashboard kan je niet enkel de live informatie terugvinden maar ook de historiek en trends.

Om af te sluiten

Koen beleefde een zeer leerrijke en fijne stage bij Userfull. ‘Ik vond de stage zelf plezant en het was een uitdagende opdracht.’ vertelde hij ons. Tot slot behaalde hij dit jaar zijn graduaat Internet of Things aan de Thomas More in Sint-Katelijne-Waver.

Ook benieuwd naar een stage bij Userfull? Neem een kijkje tussen onze stages en ga een uitdaging tegemoet!


Onderstaande categorieën behoren tot dit artikel, wil je er meer over weten? Klik er dan op door.

, , , , ,
Wit_logo_userfull_footer

Scherpenhoek 91
2850 Boom
BTW BE 0439.828.286

Tel: 02 282 08 08
E-mail: info@userfull.be

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor meer nieuws

Scroll naar boven